KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

 Cieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę. 
Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki. 
Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze się wyrabia i nie sprawia żadnych problemów podczas owijania. Po upieczeniu jest mięciutkie i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni. 
Podana w przepisie porcja ciasta wystarczyła mi na owinięcie 22 frankfurterek, jednak dokładna ilość  sztuk zależy od długości kiełbasek jakich użyjemy oraz od grubości ciasta.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
DODATKOWO: 20 małych, cienkich kiełbasek dobrej jakości np. frankfurterek
DIP MUSZTARDOWY: 2 łyżki musztardy miodowej mieszamy z 1 łyżką majonezu
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy (drożdże świeże powinny zrobi się płynne). Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub  ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. 
  • Natłuszczamy oliwą dłonie i zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Wyciągamy ją na podsypany mąką blat i chwilę wygniatamy. Robimy to delikatnie, starając się nie zanurzać rąk do środka ciasta. Ponownie formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm i ostrym nożem wycinamy paski o połowę dłuższe od długości kiełbasek. Każdy pasek delikatnie i niezbyt ciasno owijamy wokół kiełbaski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do lekkiego podrośnięcia. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych bułeczek możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180℃ bez termoobiegu.
  • Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, na złoty kolor.
  • Wykładamy na talerz, podajemy z dipem musztardowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz