Przepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty.
Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje- 1 litr bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- ok 10 nitek szafranu
- 2 małe piersi kurczaka
- 80 g kiełbaski chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory / sparzone i obrane ze skórki
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 g ryżu do paelli np. arborio
- oliwa
PRZYPRAWY; po 1 łyżeczce: słodkiej oraz wędzonej papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól, pieprz
PESTO Z PIETRUSZKI: 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku (starty na tarce), 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, sól
DO PODANIA: cząstki limonki do wyciśnięcia
----------------------------------------------------
WYKONANIE
- PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli (można rozetrzeć w moździerzu). Dodajemy sok z limonki, a na koniec oliwę. Dokładnie mieszamy.
- Pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano. Polewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
- Kiełbaskę chorizo i czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę i pomidory w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
- W rondelku zagotowujemy bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę, plasterki czosnku i kiełbaski chorizo. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 2 minut).
- Odgarniamy zawartość patelni na bok, zwiększamy ogień do dużego i w wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka. Najlepiej obsmażać mięso partiami, by zbyt nie obniżać temperatury smażenia. Dodając kolejną porcję kurczaka, poprzednią mieszamy z cebulką i chorizo.
- Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Smażymy 2 minuty i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy 1 minutę.
- Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy.
- Dolewamy gorący bulion, zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy bez przykrycia i mieszania przez około 10 minut ( na średnim ogniu, płyn powinien lekko "pyrkać"). Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 7 minut. Zdejmujemy z ognia i do czasu podania trzymamy pod przykryciem.
- Przed podaniem skrapiamy pesto z pietruszki. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz