PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO



Przepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty.
Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 litr bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • ok 10 nitek szafranu
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 80 g kiełbaski chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 pomidory / sparzone i obrane ze skórki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 g ryżu do paelli np. arborio
  • oliwa
PRZYPRAWY; po 1 łyżeczce: słodkiej oraz wędzonej papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól, pieprz
PESTO Z PIETRUSZKI: 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku (starty na tarce), 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, sól
DO PODANIA: cząstki limonki do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli (można rozetrzeć w moździerzu). Dodajemy sok z limonki, a na koniec oliwę. Dokładnie mieszamy.
  • Pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki w proszku i 1 łyżeczką suszonego oregano. Polewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Kiełbaskę chorizo i czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę i pomidory w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. 
  •  W rondelku zagotowujemy bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę, plasterki czosnku i kiełbaski chorizo. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 2 minut).  Odgarniamy zawartość patelni na bok, zwiększamy ogień do dużego i w wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka. Najlepiej obsmażać mięso partiami, by zbyt nie obniżać temperatury smażenia. Dodając kolejną porcję kurczaka, poprzednią mieszamy z cebulką i chorizo.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Smażymy 2 minuty, a następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje. 
  • Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy.
  • Dolewamy gorący bulion, delikatnie łącząc go ze składnikami z patelni. Zagotowujemy  i gotujemy bez przykrycia i mieszania przez około 10 minut ( na średnim ogniu, płyn powinien lekko "pyrkać"). Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 7 minut. Zdejmujemy z ognia i do czasu podania trzymamy pod przykryciem. 
  • Przed podaniem skrapiamy pesto z pietruszki. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz