PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO


Przepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty.
Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. 

SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego
  • ok 10 nitek szafranu
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 g ryżu do paelli np. arborio
  • oliwa
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po pół łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól morska, pieprz
PESTO Z PIETRUSZKI: 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2-3 łyżki oliwy, 2 -3 łyżki soku z limonki lub cytryny, sól
DO PODANIA: cząstki limonki do wyciśnięcia, posiekany szczypiorek
WYKONANIE
  • PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli. Dodajemy sok z limonki, a na koniec oliwę. Dokładnie mieszamy.
  • PAELLA: W rondelku zagotowujemy bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką.
  • Chorizo kroimy w cieniutkie plasterki, kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Paprykę kroimy w kostkę 1,5 cm, 
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, starty czosnek i chorizo. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 3 minut).  Odgarniamy zawartość patelni na bok, zwiększamy ogień do dużego i w wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka. Najlepiej obsmażać mięso partiami, by zbyt nie obniżać temperatury smażenia. Dodając kolejną porcję kurczaka, poprzednią mieszamy z cebulką i chorizo.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory. Smażymy 3 minuty, a następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje. 
  • Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty.
  • Dolewamy gorący bulion, delikatnie łącząc go ze składnikami z patelni. Zagotowujemy  i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez około 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 7 minut. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem przez 3-4 minuty.
  • Przed podaniem skrapiamy pesto z pietruszki. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz