PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM

Proste danie, które zaskakuje smakiem i łatwością wykonania.  Łososia upiekłam w piekarniku, co zaoszczędziło mi zbędnego bałaganu i charakterystycznego zapachu unoszącego się w kuchni podczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej.
Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie słodkiej śmietanki i sporej ilości świeżego koperku. Robi się go dosłownie w 5 minut, z minimalnej ilości podstawowych składników.
Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 x180 g filetu z łososia
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
SOS KOPERKOWY
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego lub bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • szczypta czarnego pieprzu
WYKONANIE
  • SOS KOPERKOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy lub bulion oraz sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Gotujemy około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje( jeśli się to nie stanie, można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki wymieszaną w miseczce z 1-2 łyżkami śmietanki i ponownie zagotować). Na koniec dosypujemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.
  • ŁOSOŚ: Piekarnik nagrzewamy do 220℃, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem rozgrzewamy żaroodporną formę.
  • Filety nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oliwą. Skrapiamy sokiem z cytryny. 
  • Układamy na gorącej blaszce (jeśli używamy filetów ze skórką, kładziemy je skórką do dołu) i pieczemy około 15 minut lub około 2 minuty dłużej jeśli lubimy bardziej wypieczoną rybkę.
  • Porcje łososia układamy na talerzach, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ulubioną sałatką i żółtym lub białym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz