Proste danie, które zaskakuje smakiem i łatwością wykonania. Łososia upiekłam w piekarniku, co zaoszczędziło zbędnego bałaganu i charakterystycznego zapachu unoszącego się w kuchni podczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej.
Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie tłustej śmietanki i sporej ilości świeżego koperku. Robi się go dosłownie w 5 minut, z minimalnej ilości podstawowych składników.
Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 x180 g filetu z łososia
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
SOS KOPERKOWY
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego, użyłam takiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- szczypta czarnego pieprzu
WYKONANIE
- SOS KOPERKOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy lub bulion oraz sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Gotujemy około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje( jeśli się to nie stanie, można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki wymieszaną w miseczce z 1-2 łyżkami śmietanki i ponownie zagotować). Na koniec dosypujemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.
- ŁOSOŚ: Piekarnik nagrzewamy do 220℃, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem rozgrzewamy żaroodporną formę.
- Filety nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oliwą. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Układamy na gorącej blaszce (jeśli używamy filetów ze skórką, kładziemy je skórką do dołu) i pieczemy około 15 minut lub około 2 minuty dłużej jeśli lubimy bardziej wypieczoną rybkę.
- Porcje łososia układamy na talerzach, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ulubioną sałatką i żółtym lub białym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz