KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ

Udźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego. 
Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią.
Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia  podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos.
SKŁADNIKI/ 6 porcji
  • 1 kg kurczaka (udka i nóżki)
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory ( ok 400 g)
  • 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego.
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1/2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
WYKONANIE
  • Kolendrę i koper włoski rozcieramy w moździerzu. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, kiełbaskę chorizo w cieniutkie plasterki.
  • Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 7 minut. Wyjmujemy z wody, lekko studzimy i zdejmujemy skórkę (łatwo odchodzi). Kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterki.
  • Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą, pieprzem oraz kolendrą i koprem włoskim. Jeśli mamy czas, odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Bulion lub wodę wlewamy do szerokiego rondla. Dodajemy nitki szafranu i zagotowujemy. Przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Partiami obsmażamy kawałki kurczaka, na dużym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uważamy, aby nie przypalić. W razie potrzeby redukujemy płomień.
  • Obsmażone kawałki kurczaka przekładamy do rondla z bulionem. Przykrywamy pokrywką.
  • Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka dodajemy chorizo, czosnek i cebulę. Ewentualnie wlewamy 1 łyżkę oliwy. Smażymy mniej więcej 5 minut na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy, uważamy, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i doprawiamy szczyptą soli i cukru. Smażymy przez około 2 minuty. Przelewamy do rondla z kurczakiem, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 1¹⧸₂godziny, aż kurczak będzie miękki. 
  • Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy podzielony na różyczki kalafior i pokrojoną w kostkę dynię.
  • Gotowy sos próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. W razie potrzeby zagęszczamy 1 płaską łyżką mąki do której stopniowo dolewamy ok 3 łyżki zimnej wody. Po dodaniu mąki gotujemy jeszcze 2 minuty. Możemy także zagęścić sos gotując go przez jakiś czas bez przykrycia.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz