Delikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.
Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków.
SKŁADNIKI / około 12 kotlecików
- 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego)
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki)
- 1 jajko
- sól morska, pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki bułki tartej
- oliwa
WYKONANIE
- Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy.
- Cebulę i czosnek smażymy na 2 łyżkach oliwy, na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zmiękną i zrobią się szkliste. Często mieszamy. Nie rumienimy. Lekko studzimy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek. Kroimy na kawałki i razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach ( ewentualnie można też zmielić w malakserze)
- Gotową masę wykładamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i mieloną kolendrę. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.
- Łyżką nabieramy porcje masy (jeśli jest za rzadka można schłodzić w lodówce) i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. Lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z tartym parmezanem i ok 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Smażymy na średniej mocy palnika, na 3 łyżkach oliwy, przez około 3 minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku. Można także szybko i krótko obsmażyć kotleciki na dużym ogniu, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 10 minut w temperaturze 150℃ bez termoobiegu.
pyszne są takie kotleciki z kurczaka :) Lubie takie delikatne mięsko :)
OdpowiedzUsuń