CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI

Szybkie do zrobienia muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem. Idealnie zbalansowane pod względem smaku. O lekkiej i jednocześnie wilgotnej strukturze. Smaczne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jak i na poczęstunek dla gości.
Do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera - wszystkie składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam.
SKŁADNIKI
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałów do posypania
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
  • W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników).
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. 
  • Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz