Cieniutkie i soczyste kawałki piersi kurczaka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne na rodzinny obiad po powrocie ze szkoły lub pracy.
PrzYgotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności .
Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, a następnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła.
Kotleciki podałam z dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 2 małe piersi kurczaka
- sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku
- olej do smażenia / najlepiej kokosowy
PANIERKA
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
DIP Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów (lub 4 suszone pomidorki ze słoiczka/ zmiksowane lub drobno posiekane ) + 1/2 łyżeczki do dekoracji
- szczypta soli
WYKONANIE
- DIP; W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i pesto z suszonych pomidorów. Doprawiamy szczyptą soli i ponownie mieszamy. Wierzch dekorujemy pozostałym pesto.
- PANIERKA: Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wbijamy jajko. Wlewamy połowę mleka i używając rózgi dokładnie mieszamy. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko.
- PŁATKI KUKURYDZIANE rozdrabniamy w malakserze lub przesypujemy do woreczka strunowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Wykładamy na głęboki talerz.
- KURCZAKA myjemy, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Odcinamy białe błonki i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy w poprzek na pół , a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż na 2 cieńsze filety.
- Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie kotlety.
- Panierujemy w przygotowanej masie, a następnie w płatkach kukurydzianych.
- Smażymy na ok. 0,3 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Pilnujemy, aby kotleciki zbyt szybko się nie przypalały, w razie czego regulujemy płomień.
- Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy z dipem z suszonych pomidorów i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz