FILECIKI Z KURCZAKA SMAŻONE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

 Cieniutkie i soczyste kawałki piersi kurczaka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne na rodzinny obiad po powrocie ze szkoły lub pracy.
Ich przgotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. 
 Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, a następnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła. 
 Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 2 małe piersi kurczaka
  • sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia / najlepiej kokosowy
PANIERKA
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
DIP Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów (lub 4 suszone pomidorki ze słoiczka/ zmiksowane lub drobno posiekane ) + 1/2 łyżeczki do dekoracji
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • DIP; W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i pesto z suszonych pomidorów. Doprawiamy szczyptą soli i ponownie mieszamy. Wierzch dekorujemy pozostałym pesto.
  • PANIERKA: Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wbijamy jajko. Wlewamy połowę mleka i używając rózgi dokładnie mieszamy. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko.
  • PŁATKI KUKURYDZIANE rozdrabniamy w malakserze lub przesypujemy do woreczka strunowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Wykładamy na głęboki talerz.
  • KURCZAKA myjemy, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Odcinamy białe błonki i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy w poprzek na pół , a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż na 2 cieńsze filety. 
  • Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie kotlety.
  • Panierujemy w przygotowanej masie, a następnie w płatkach kukurydzianych.
  • Smażymy na ok. 0,3 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Pilnujemy, aby kotleciki zbyt szybko się nie przypalały, w razie czego regulujemy płomień.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy z dipem z suszonych pomidorów i ulubioną surówką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz