Popularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami.
Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado.
Można przygotować wcześniej i odgrzewać.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 mała czerwona papryka (oczyszczona z gniazd nasiennych)
- 1 mała marchewka (obrana i pokrojona na większe kawałki)
- 100 ml wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem lub wodą)
- 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio
- 100 ml gorącego bulionu lub wody
- 200 g (mała puszka) kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 kostki gorzkiej czekolady
PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 płaska łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki chili w proszku
DO PODANIA: 1 awokado ( +1 łyżka oliwy i 1 łyżka soku z limonki), twardy żółty ser np. cheddar, gęsta, kwaśna śmietana, 1,5 szklanki kaszy pęczak ugotowanej np. wg tego przepisu
WYKONANIE
- Kolendrę, kmin rzymski i oregano rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku.
- Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno siekamy.
- Kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy.
- Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas mieszając.
- Stopniowo dolewamy wino i chwilę redukujemy. Dodajemy rozdrobnione pomidory i gorącą wodę. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
- Na 15 minut minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę wraz z zalewą, odsączoną kukurydzę, czekoladę i szczyptę cynamonu. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, chili i oregano. Można także dodać sos sojowy.
- Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak, tartym żółtym serem, kleksem gęstej śmietany oraz awokado (pokrojonym w kostkę i doprawionym solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki). Można posypać listkami kolendry.
Nigdy nie robiłam jeszcze takiego dania. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Jest pyszne. Pełne smaku i sycące. Warto spróbować
Usuń