KANAPKA Z HUMMUSEM I ŚWIEŻYM POMIDOREM

Szybka i prosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Oprószona słodką czerwoną ( opcjonalnie także wędzoną) papryką w proszku, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą suszonego lubczyku. Przed podaniem skropiona dobrej jakości oliwą lub olejem.
Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką, a po opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku.
Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2  ciabatty 
  • 1 duży pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść listków natki pietruszki
  • 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu
  • sól, pieprz, suszony lubczyk, słodka czerwona papryka w proszku 
  • oliwa
WYKONANIE
  • Pomidora kroimy w grube plastry, cebulkę w cienkie krążki, a natkę pietruszki grubo siekamy lub pozostawiamy w całości.
  • Ciabatty kroimy poziomo i opcjonalnie, jeśli są duże, także w poprzek. Każdą część nacieramy odrobiną oliwy i z obu stron opiekamy w tosterze lub na patelni grillowej, do momentu, aż pokryją się charakterystycznymi ciemnymi paskami. Wewnętrzną stronę każdej bułki opcjonalnie nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku.
  • Na każdej grzance rozsmarowujemy hummus, układamy plaster pomidora, układamy krążki cebulki listki natki pietruszki. Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym lubczykiem i papryką w proszku. Skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz