Mało skomplikowana, a jednocześnie smaczna i sycąca. Idealna na drugie śniadanie lub lunch. Ładnie prezentująca się na świątecznym stole.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcjeKURCZAK
- 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe)
 - sól, pieprz, suszone oregano
 - 5 łyżek octu balsamicznego
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżeczki miodu
 
SAŁATKA
- 1/2 sałaty rzymskiej
 - 1 ciabatta lub inna bułka
 - 1 łyżka oliwy
 - 1/2 małego brokułu
 - 2 jajka
 - 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki
 - 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki
 - 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza do sera lub obieraczki do warzyw
 - sól
 - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
SOS
- 1 ząbek czosnku / starty na tarce
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 pełna łyżeczka miodu
 - 2 łyżki majonezu
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 1 łyżeczka sosu Worcestershire
 - sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
 
WYKONANIE
- SOS: W miseczce mieszamy czosnek z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.
 - Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
 - Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy 4 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w wodzie na 2 minuty. Obieramy. Każde jajko kroimy na pół.
 - Brokuły dzielimy na różyczki gotujemy na parze lub we wrzątku przez około 5 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzamy, lekko solimy.
 - Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w poprzek na pół, a grubszą część dodatkowo w poziomie. Wkładamy do miseczki, nacieramy solą, pieprzem, suszonym oregano i 1 łyżką oliwy. Zalewamy octem balsamicznym i jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania.
 - Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą, wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy), smarujemy pozostałą łyżką oliwy i smażymy/grillujemy po około 3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia na patelni obok kurczaka układamy połówki pomidorków (przekrojoną stroną do góry), lekko solimy. Kurczaka wykładamy na mały półmisek, zostawiamy na 2 minuty, aby mięso odpoczęło. Pomidorki wyjmujemy na talerz.
 - Na patelnię po kurczaku wlewamy pozostałą marynatę i 2 łyżeczki miodu. Zagotowujemy, wylewamy na kurczaka. Przed podaniem kroimy w plastry.
 - Na talerzach układamy umytą sałatę, krążki cebulki, brokuły, jajka i pomidorki. Posypujemy wiórkami parmezanu, natką pietruszki i szczypiorkiem. Polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z grzankami.
 





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz