SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE


Ekspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki. 

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 2 szklanki (3-4 szt) startej marchewki
  • 225 g (1i1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu / opcjonalnie
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 4 jajka (M)
  • 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część)
LUKIER POMARAŃCZOWY
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
WYKONANIE
  • CIASTO:Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i roztopionym masłem. Dodajemy startą marchew i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko, delikatnie mieszamy szpatułką, widelcem lub łyżką.
  • Masę wykładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
  • LUKIER: cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy lub likier. Wykładamy na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz