Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, posmarowany grubą warstwą masła.
Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym. Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu.
Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa.
____________________________________
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej, najlepiej. chlebowej, typ 750
- 300 ml chłodnej wody
- 6 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżka cukru
- W dniu poprzedzającym pieczenie, do dużej miski przesiewamy mąkę i dosypujemy sól.
- Do drugiej miseczki kruszymy drożdże świeże i rozcieramy je z 1 łyżką cukru (suszone drożdże razem z cukrem dodajemy od razu do miski z mąką). Stopniowo dolewamy wodę i przelewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kuchenny blat, na ok. 12-15 godzin do wyrośnięcia.
- Po upływie podanego czasu, oprószonymi mąką dłońmi zgarniamy wyrośnięte ciasto pod spód i wykładamy na wysypany mąką blat. Ponownie zgarniamy boki ciasta pod spód tworząc kulę.
- Bawełnianą ściereczkę kuchenną dokładnie obsypujemy równą warstwą mąki i opcjonalnie także otrębów. Na środku układamy kulę ciasta, łączeniem do dołu i wkładamy do miski lub garnka o średnicy zbliżonej do tego, w jakim będziemy piekli chleb. Przykrywamy ciasto wystającymi bokami ściereczki i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Na 30 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Kratkę z wyposażenia piekarnika umieszczamy w dolnej części, a na niej stawiamy przykryty żeliwny lub żaroodporny garnek o średnicy ok. 20-22 cm.
- Używając rękawic kuchennych wyjmujemy garnek i zdejmujemy pokrywę. Starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ciasta, zsuwamy je ze ściereczki wprost do garnka, tak, aby łączenie, które było na spodzie znalazło się u góry. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci.
- Wyjmujemy garnek z piekarnika, chleb lekko podważamy nożem i wyjmujemy na kratkę. Po ostudzeniu kroimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz