CHLEB NOCNY


Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu,  posmarowany grubą warstwą masła. 
Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym. Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu.
Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa.

SKŁADNIKI 
  • 400 g mąki pszennej, np. chlebowej
  • 300 ml chłodnej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki drobnej soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru
WYKONANIE
  • W dniu poprzedzającym pieczenie, do dużej miski przesiewamy mąkę i dosypujemy sól. Do drugiej miseczki kruszymy drożdże świeże i rozcieramy je z 1 łyżką cukru (suszone drożdże razem z cukrem dodajemy od razu do miski z mąką). Stopniowo dolewamy wodę i przelewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12-15 godzin do wyrośnięcia, na blacie kuchennym.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zgarniamy wyrośnięte ciasto pod spód i wykładamy na wysypany mąką blat. Ponownie zgarniamy boki ciasta pod spód tworząc kulę.
  • Bawełnianą ściereczkę kuchenną dokładnie obsypujemy równą warstwą mąki i opcjonalnie także otrębów. Na środku układamy kulę ciasta, łączeniem do dołu i wkładamy do miski lub garnka o średnicy zbliżonej do tego, w jakim będziemy piekli chleb. Przykrywamy ciasto wystającymi bokami ściereczki i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Na 30 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Kratkę z wyposażenia piekarnika umieszczamy w dolnej części, a na niej stawiamy przykryty żeliwny lub żaroodporny garnek o średnicy ok. 20-22 cm.
  • Używając rękawic kuchennych wyjmujemy garnek i zdejmujemy pokrywę. Starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ciasta, zsuwamy je ze ściereczki wprost do garnka, tak, aby łączenie, które było na spodzie znalazło się u góry. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci. 
  • Wyjmujemy garnek z piekarnika, chleb lekko podważamy nożem i wyjmujemy na kratkę. Po ostudzeniu kroimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz