CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI PEKAN, MORELAMI I MAŚLANYM KREMEM ORZECHOWYM


Pełne smaku, wilgotne i mięsiste ciasto marchewkowe, z orzechami pekan i suszonymi morelami. Z odrobiną startej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej i solidną porcją polewy czekoladowej. Przełożone maślanym, łatwym do przygotowania kremem z orzechów ziemnych. Opcjonalnie, w szybszej wersji, ciasto można przełożyć warstwą powideł śliwkowych.
Składniki użyte do jego przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową, nie zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek i jogurtu z lodówki. 
Suche i mokre składniki należy mieszać krótko, tylko do połączenia składników.

SKŁADNIKI
  • 225 g startej na tarce świeżej marchwi (2-3 marchewki)
  • 150 g oleju lub roztopionego masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • 200 g mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej - można pominąć
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy lub 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów pekan
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody 
KREM ORZECHOWY
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
DODATKOWO: 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
WYKONANIE
  • Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Orzechy i morele kroimy w drobną kostkę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22  cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. 
  • Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
  • Do miseczki wkładamy jogurt i mieszamy z 1 łyżeczkę sody. Odstawiamy do napęcznienia.
  • W misce ubijamy jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Wciąż ubijając cienką strużką wlewamy olej. 
  • Dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy na niskich obrotach miksera.
  • Wyłączamy mikser i wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i opcjonalnie także z przyprawą piernikową. Mieszamy szpatułką lub łyżką - delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników. 
  • Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, do tzw suchego patyczka. 
  • Ciasto studzimy i kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy krem orzechowy i  przykrywamy drugim blatem. Polewamy polewą czekoladową.
  • KREM ORZECHOWY: Miękkie masło miksujemy (7 minut). z cukrem pudrem i masłem orzechowym na gładki, jasny, puszysty i lekki krem. 
  • POLEWA:W rondelku, na małym ogniu,  rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Cały czas mieszają zagotowujemy i gotujemy 30 sekund, do połączenia składników w gładką i lśniącą polewę. 

1 komentarz: