CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI, PISTACJAMI i CZEKOLADĄ

Nieduże, ale pełne smaku ciasto marchewkowe, z pistacjami, morelami i czekoladą. Z dużą ilością startej skórki pomarańczowej i z solidną porcją polewy czekoladowej. 
Składniki użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, nie zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Suche i mokre składniki należy mieszać krótko i trochę niedokładnie.
SKŁADNIKI
  • 2 szklanki startej na tarce świeżej marchwi (ok. 3 marchewki)
  • 175 g cukru 
  • 150 g roztopionego masła lub 175 ml oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 225 g mąki (1i1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 g drobno pokrojonych suszonych moreli
  • 50 g posiekanych pistacji
  • 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 75 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody
DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem,  przestudzonym masłem lub olejem i startą marchewką. Wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczową, posiekane morele, pistacje i czekoladę. Krótko miksujemy/mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, lub do tzw suchego patyczka. 
  • Dobrze wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy powidłami, przykrywamy drugim blatem.
  • POLEWA:W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i podgrzewając mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy kakao i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy i rozprowadzamy na cieście.

1 komentarz: