Pełne smaku, wilgotne i mięsiste ciasto marchewkowe, z orzechami pekan i suszonymi morelami. Z odrobiną startej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej i solidną porcją polewy czekoladowej. Przełożone maślanym, łatwym do przygotowania kremem z orzechów ziemnych. Opcjonalnie, w szybszej wersji, ciasto można przełożyć warstwą powideł śliwkowych.
Składniki użyte do jego przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową, nie zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek i jogurtu z lodówki.
Suche i mokre składniki należy mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 225 g startej na tarce świeżej marchwi (2-3 marchewki)
- 150 g oleju lub roztopionego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- mała szczypta soli
- 200 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej - można pominąć
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- skórka otarta z 1 pomarańczy lub 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 50 g suszonych moreli
- 50 g orzechów pekan
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
KREM ORZECHOWY
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
DODATKOWO: 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
WYKONANIE
- Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Orzechy i morele kroimy w drobną kostkę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do miseczki wkładamy jogurt i mieszamy z 1 łyżeczkę sody. Odstawiamy do napęcznienia.
- W misce ubijamy jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Wciąż ubijając cienką strużką wlewamy olej.
- Dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy na niskich obrotach miksera.
- Wyłączamy mikser i wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i opcjonalnie także z przyprawą piernikową. Mieszamy szpatułką lub łyżką - delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników.
- Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, do tzw suchego patyczka.
- Ciasto studzimy i kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy krem orzechowy i przykrywamy drugim blatem. Polewamy polewą czekoladową.
- KREM ORZECHOWY: Miękkie masło miksujemy (7 minut). z cukrem pudrem i masłem orzechowym na gładki, jasny, puszysty i lekki krem.
- POLEWA:W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Cały czas mieszają zagotowujemy i gotujemy 30 sekund, do połączenia składników w gładką i lśniącą polewę.
Ciasto marchewkowe - jedno z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń