Zdrowy, lekki i co najważniejsze, smaczny deser z tapioki i mleka kokosowego. Lekko płynny, kremowy, dobrze wyważony pod względem słodyczy. Z dodatkiem pestek granatu i plasterków banana.
Tapioka to rodzaj skrobi uzyskiwanej z manioku. Jest niskokaloryczna, składa się z białka i lekkostrawnych węglowodanów. Występuje w postaci małych, przypominających styropian, kuleczek, które po ugotowaniu stają się przezroczystymi żelkami. Znajdziecie ją w sklepach ekologicznych lub w dużych marketach, na półkach ze zdrową żywnością.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 400 ml mleka kokosowego (lub pół na pół ze zwykłym mlekiem krowim)
- 3 łyżki drobnej tapioki
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 kostki gorzkiej czekolady
DO PODANIA: pestki granatu, plastry banana skropione sokiem z cytryny, syrop klonowy
WYKONANIE
- W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy tapiokę i cukier, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, co chwilę mieszając, przez 35 minut lub dłużej, aż kuleczki zmiękną i zrobią się przezroczyste. Mleko powinno lekko pyrkać.
- Do dwóch małych szklanek wykładamy po 2-3 łyżki ugotowanego puddingu. Do pozostałej części dodajemy 2 kostki czekolady i dokładnie mieszamy, wykładamy w równych porcjach na białą część. Dekorujemy plasterkami banana i pestkami granatu. Polewamy syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz