ORZECHOWE CHOCOLATE CHIP COOKIES


Super łatwe i super szybkie ciasteczka nie tylko dla dzieci. Delikatne i idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi sporej ilości masła orzechowego, mają fantastyczny, wyraźnie orzechowy posmak.
Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu masła i jajka z lodówki oraz o długim i bardzo dokładnym ubiciu masła z cukrem. Pilnujcie też czasu pieczenia i wyjmijcie ciastka, gdy tylko lekko przyrumienią się na brzegach. Zbyt długo pieczone byłyby gorzkie.

SKŁADNIKI / 18 ciastek
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
  • Masło, masło orzechowe i jajko ocieplamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Miękkie masło i masło orzechowe ucieramy z cukrem na puszystą masę (7 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze 3 minuty. Wprost do miski z masą maślaną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kulki. Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów, po 9 sztuk na jedną partię, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią, a środek pozostanie miękki. Formujemy i pieczemy kolejną partię ciastek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz