Super łatwe i super szybkie ciasteczka, nie tylko dla dzieci. Delikatne i idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Dzięki sporej ilości masła orzechowego, mają fantastyczny, wyraźnie orzechowy posmak.
Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu masła i jajka z lodówki oraz o długim i bardzo dokładnym ubiciu masła z cukrem. Pilnujcie też czasu pieczenia i wyjmijcie ciastka, gdy tylko lekko przyrumienią się na brzegach.
___________________________________________
SKŁADNIKI / 18 ciastek___________________________________________
- 100 g masła
- 100 g masła orzechowego
- 150 g cukru, użyłam brązowego
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady lub orzechów, np. pekan
- Masło, masło orzechowe i jajko ocieplamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę lub orzechy kroimy w drobną kostkę.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu.
- Miękkie masło, masło orzechowe ucieramy z cukrem na puszystą masę (7 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze 3 minuty.
- Wprost do miski z masą maślaną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kulki.
- Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów, po 9 sztuk na jedną partię, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią, a środek pozostanie miękki. Zostawiamy na blaszce do lekkiego przestygnięcia. Formujemy i pieczemy kolejną partię ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz