FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM

Frittata, to świetny sposób szybkie śniadanie, lunch lub ciepłą kolację. Podsmażone warzywa, zalewamy roztrzepanymi  jajkami i krótko smażymy pod przykryciem. Opcjonalnie można też zapiec w piekarniku.
Do jej przygotowania można wykorzystać ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zwróćcie uwagę, że masa jajeczna będzie się ścinać jeszcze po zestawieniu z ognia, nie zwlekajcie więc z odstawieniem frittaty z ognia.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego lub masła
  • 4-5 jajek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 ugotowane ziemniaki 
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżki tartego sera
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku
DO PODANIA: 1 pomidor pokrojony w kostkę i doprawiony do smaku, posiekany szczypiorek, bazylia
WYKONANIE
  • Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 2 minuty, aż zwiędnie. Przekładamy  na talerz.
  • Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy.
  • Na patelni o średnicy 22-23 cm rozgrzewamy pozostały olej lub masło. Dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki w proszku. Pomiędzy ziemniaki wkładamy podsmażony szpinak. Wlewamy roztrzepane jajka i przechylając patelnię rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Smażymy frittatę 4 minuty pod przykryciem, na średnim lub małym ogniu, aż jajka będą  ścięte. Jeśli macie patelnię do zapiekania np. z żeliwną lub odpinaną rączką, możecie włożyć frittatę na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (z funkcją góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec smażenia frittatę posypujemy tartym serem. Podajemy wprost z patelni, z pokrojonym pomidorem, posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.

1 komentarz: