ZRAZY WOŁOWE

Zrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. 
Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
  • 6 łyżeczek musztardy
  • nadzienie: 2 ogórki kiszone, 6 długich i cienkich plastrów boczku, 1 cebula
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w grube plastry
  • 750 ml gorącego bulionu
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej
WYKONANIE
  • Ogórki kroimy w słupki, cebulę na ósemki
  • Każdy plaster wołowiny doprawiamy solą pieprzem i suszonym oregano, wkładamy kolejno pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety. 
  • Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką.
  • W szerokim garnku zagotowujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi. Redukujemy płomień (powinien lekko mrugać).
  • Na patelni, na dwóch łyżkach dobrze rozgrzanego oleju, partiami obsmażamy roladki. Kiedy przyrumienią się z każdej strony przekładamy do garnka z bulionem.  Zagotowujemy. 
  • Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, krótko obsmażamy, na koniec podlewając bulionem. Przekładamy do garnka z roladkami. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne i kruche. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Opcjonalnie można wyjąć roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka.  Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować.
  • Podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz