Zrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.
Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca)
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
- 6 łyżeczek musztardy
- nadzienie: 2 ogórki kiszone, 6 długich i cienkich plastrów boczku, 1 cebula
- 2 łyżki oleju np. kokosowego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w grube plastry
- 750 ml gorącego bulionu
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej
WYKONANIE
- Ogórki kroimy w słupki, cebulę na ósemki
- Każdy plaster wołowiny doprawiamy solą pieprzem i suszonym oregano, wkładamy kolejno pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety.
- Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką.
- W szerokim garnku zagotowujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi. Redukujemy płomień (powinien lekko mrugać).
- Na patelni, na dwóch łyżkach dobrze rozgrzanego oleju, partiami obsmażamy roladki. Kiedy przyrumienią się z każdej strony przekładamy do garnka z bulionem. Zagotowujemy.
- Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, krótko obsmażamy, na koniec podlewając bulionem. Przekładamy do garnka z roladkami. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne i kruche. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Opcjonalnie można wyjąć roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka. Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować.
- Podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz