Proste i szybkie danie, które zawsze smakuje każdemu. Przygotujecie je z minimalnej ilości, łatwo dostępnych składników, bez długiego gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni.
Dobrej jakości pomidory z puszki, czosnek, cebula i parmezan, to wszystkie składniki potrzebne do tego, aby w czasie, gdy gotuje się makaron przygotować pyszny i aromatyczny sos.
Opcjonalnie, pod koniec gotowania, można dodać kilka pomidorków koktajlowych.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki tartego parmezanu
- przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku, suszone oregano
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok 10 minut). Po ugotowaniu odcedzamy (najlepiej wyłowić go łyżką i od razu przełożyć do sosu), zachowując 5 łyżek wody z gotowania makaronu.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, przez około 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Cebula i czosnek powinny się zeszklić, ale nie zrumienić.
- Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i szczyptą ostrej papryki w proszku. Jeśli pomidory są kwaśne, można dodać około 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
- Dodajemy pokrojone świeże pomidorki oraz 5 łyżek wody z gotowania makaronu. Gotujemy bez przykrycia przez kolejne 2 minuty lub dłużej, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę.
- Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Tym daniem ratuje się w dni, kiedy mam mało czasu albo pomysłu lub sił brak! Chwała za takie przepisy! :) :)
OdpowiedzUsuń