PIECZONY ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM TAHINI

Ekspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale i efektownie wygląda. Sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. 
Całe danie jest lekkie, pyszne i bogate w smaku.  Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość i delikatność, a w kuchni nie ma brzydkiego zapachu, który zazwyczaj pozostaje po smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 600-800 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku
DRESSING TAHINI
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • szczypta soli i pieprzu
DO PODANIA: pestki wyłuskane z 1 małego granatu, 1 opakowanie roszponki, 2 łyżki nasion sezamu uprażonych na suchej patelni, oliwa, sok z ćwiartki cytryny
WYKONANIE
  • ŁOSOSIA osuszamy papierowymi ręcznikami, nacieramy solą, pieprzem, startym czosnkiem, oliwą, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut (można na noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę lub blaszkę. Układamy zamarynowanego łososia i pieczemy około 20 minut lub nieco dłużej w zależności od grubości filetu.
  • DRESSING: wszystkie składniki mieszamy w miseczce, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (dodając np. więcej soku z cytryny).
  • Na półmisku układamy umytą i dokładnie osuszoną roszponkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i posypujemy pestkami granatu. Układamy upieczonego łososia, polewamy dressingiem tahini, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu.

1 komentarz: