PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM


Miękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną.
 Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się i nie pęka. Z wycinaniem z niego kształtów poradzą sobie nawet dzieci.

SKŁADNIKI / ok. 50 sztuk
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem
WYKONANIE
  • Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski, lekko studzimy i mieszamy z jajkami. 
  • Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Mieszamy i formujemy kulę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce i pieczemy około 8 minut, w zależności od grubości pierniczków lub do momentu, gdy ich brzegi zaczną się rumienić. Wyjmujemy na kratkę. Lukrujemy, np. przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz