Pobudzająca i alkalizująca organizm miętowa herbata, którą robiłam już niezliczoną ilość razy. Garść listków mięty zaparzamy z cytryną, imbirem, laską cynamonu i anyżem. Na koniec dosładzamy do smaku miodem lub syropem klonowym.
Najczęściej przygotowuję ją w jednym większym dzbanku, który stawiam na podgrzewaczu. Dzięki temu herbatka nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku.
Jeśli nie wypijecie wszystkiego od razu, możecie podgrzać napar ponownie lub przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce
_________________________________
SKŁADNIKI / 4-6 osób
- 1 cytryna
- garść świeżych lub suszonych listków mięty
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki miodu
______________________
WYKONANIE
- Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wkładamy do dzbanka. Imbir myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i również wkładamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty (najlepiej włożyć do zaparzacza), laskę cynamonu i gwiazdki anyżu, zalewamy od 1 do 1,5 litra świeżo zagotowanej wody. Odstawiamy na minimum 5 minut do zaparzenia. Dosładzamy miodem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz