ZIMOWA MIĘTOWA HERBATA


Pobudzająca i alkalizująca organizm miętowa herbata, którą robiłam już niezliczoną ilość razy. Garść listków mięty zaparzamy z cytryną, imbirem, laską cynamonu i anyżem. Na koniec dosładzamy do smaku miodem lub syropem klonowym. 
Najczęściej przygotowuję ją w jednym większym dzbanku, który stawiam na podgrzewaczu. Dzięki temu herbatka nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku. 
Jeśli nie wypijecie wszystkiego od razu, możecie podgrzać napar ponownie lub przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI / 4-6 osób
  • 1 cytryna
  • garść świeżych lub suszonych listków mięty
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki miodu
WYKONANIE
  • Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wkładamy do dzbanka. Imbir myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i również wkładamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty (najlepiej włożyć do zaparzacza), laskę cynamonu i gwiazdki anyżu, zalewamy od 1 do 1,5 litra świeżo zagotowanej wody. Odstawiamy na minimum 5 minut do zaparzenia. Dosładzamy miodem do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz