TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Tatar z suszonych pomidorów jest pyszny, wyraźny w smaku i ma ciekawą oleistą i strukturę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 mała cukinia 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju (waga po odsączeniu)
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chili (można zmniejszyć ilość lub pominąć)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka odsączonych kaparów
WYKONANIE
  • Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce. Obieraczką do ziemniaków wykrawamy długie cienkie wstążki (można pokroić w cienkie plastry), odsączamy na papierowych ręcznikach, skrapiamy łyżką oleju z suszonych pomidorów i grillujemy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (ok 3 minuty z każdej strony). Przekładamy na talerz, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy do przestygnięcia. 2/3 pasków cukinii kroimy w drobną kostkę, pozostałe zostawiamy do dekoracji.
  • Suszone pomidory drobno siekamy na desce, szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Opcjonalnie wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, kapary, natkę pietruszki i opcjonalnie także papryczkę chili. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku, dodając np. więcej soku z cytryny.
  • Podajemy w miseczce lub formujemy używając okrągłych stalowych pierścieni lub np. filiżanki. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi wstążkami cukinii.

2 komentarze: