TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Tatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii jest pyszny, wyraźny w smaku i ma ciekawą oleistą i strukturę, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom.
______________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 mała cukinia (300 g)
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju (waga po odsączeniu)
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chili (można zmniejszyć ilość lub pominąć)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka odsączonych kaparów
DO PODANIA: płatki migdałów, krótko uprażone na suchej patelni
WYKONANIE
  • Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce. kroimy wzdłuż na ćwiartki, a nastepnie na mniejsze kawałki. Skrapiamy łyżką oleju z suszonych pomidorów i grillujemy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy do przestygnięcia. 
  • Pokrojoną na ćwiartki szalotkę, suszone pomidory, grillowaną cukinię, natkę pietruszki, chili i kapary krótko rozmiksowujemy w malakserze, na lekko ziarnistą masę. Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę oraz sól i pieprz do smaku i rozmiksowujemy do połączenia.  wszystkie składniki tatara, można też bardzo drobno posiekać na desce. Mieszamy i próbujemy. 
  • Podajemy w miseczce lub formujemy, używając okrągłych stalowych pierścieni lub np. filiżanki. Dekorujemy płatkami migdałów i opcjonalnie rukolą lub listkami świeżego szpinaku.

5 komentarzy: