Wilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu, jeszcze ciepłe, smakuje jak najlepszy deser.
SKŁADNIKI- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie
- 3 duże jabłka
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- W rondelku podgrzewamy masło, wodę, cukier i kakao. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 2 minuty, często mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Lekko studzimy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy maślanej i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z mąką, mieszamy do połączenia składników. W 3-4 partiach dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy do formy.
- Pieczemy około 18 minut, wyjmujemy z piekarnika, polewamy odłożoną polewą.
uwielbiam takie przepisy - proste i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) u nas takie ciasto nazywało się.. "salceson" :D
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ to smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń