Szybka i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej. Z tartą marchewką, plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiona miodowo-cytrynowym dressingiem, który nadaje jej charakteru i lekkości. Smaczna i zdrowa. Idealna do obiadu.
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 3 rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny, płynnym miodem lub syropem klonowym oraz oliwą. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu.
Takie surówki chętnie przygotowuję:)
OdpowiedzUsuń