Pyszna i lekka sałatka, której atutem są składniki jak najlepszej jakości. Awokado powinno być w sam raz, niezbyt twarde, ale i nie za bardzo dojrzałe, bez widocznych brązowych plam na miąższu. Pomidorki koktajlowe o każdej porze roku są słodkie, soczyste i pełne smaku. W sezonie letnim można zastąpić je pokrojonymi pomidorami malinowymi. Do tego chrupiąca czerwona cebula i świeże listki bazylii. Całość skropiłam lekkim winegretem na bazie miodu i soku z limonki.
Ta prosta sałatka jest jedną z moich ulubionych. Pięknie wygląda na stole, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
-----------------------------------
SKŁADNIKI/ 2-4 porcje
- 2 dojrzałe awokado, polecam odmianę hass
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść listków bazylii
- sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Awokado obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Z każdej połówki, łyżką wydrążamy miąższ i kroimy w grube paski. Wykładamy na półmisek. Skrapiamy odrobiną soku z limonki, aby nie ściemniało.
- Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki. przekładamy na talerz z awokado. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy. Posypujemy listkami bazylii.
Świetna sałatka:)
OdpowiedzUsuńLekko i smacznie:) bardzo fajny blog,obserwuję i zapisuję przepisy,co jeden to ciekawszy:)
OdpowiedzUsuń