PROSTA SAŁATKA Z AWOKADO


Pyszna i lekka sałatka, której atutem są składniki jak najlepszej jakości. Awokado powinno być  w sam raz, niezbyt twarde, ale i nie za bardzo dojrzałe, bez widocznych brązowych plam na miąższu. Pomidorki koktajlowe o każdej porze roku są słodkie, soczyste i pełne smaku. W sezonie letnim można zastąpić je pokrojonymi pomidorami malinowymi. Do tego chrupiąca czerwona cebula i świeże listki bazylii. Całość skropiłam lekkim winegretem na bazie miodu i soku z limonki. 
Ta prosta sałatka jest jedną z moich ulubionych. Pięknie wygląda na stole, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
-----------------------------------
SKŁADNIKI/ 2-4 porcje
  • 2 dojrzałe awokado, polecam odmianę hass
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść listków bazylii
  • sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Awokado obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Z każdej połówki, łyżką wydrążamy miąższ i kroimy w grube paski. Wykładamy na półmisek. Skrapiamy odrobiną soku z limonki, aby nie ściemniało.
  • Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki. przekładamy na talerz  z awokado. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy. Posypujemy listkami bazylii.

2 komentarze: