Pulpeciki z indyka w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym smakują wszystkim bez wyjątku. Mięsne kuleczki są lekkie i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Przygotujecie je nie tylko z indyka, ale także z mielonej szynki lub kurczaka. Sos, pomimo, że łatwy i szybki w przygotowaniu, ma gładką konsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 6 porcjiPULPETY
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa kajzerka + około 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
SOS ŚMIETANOWO-POMIDOROWY
- 500 ml bulionu
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: tłuczone ziemniaki
WYKONANIE
- Bułkę kroimy na 4-6 kawałków, wkładamy do miseczki i zalewamy około 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. W międzyczasie 2 razy mieszamy i ewentualnie dolewamy więcej mleka.
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz namoczoną i odcśniętą bułkę. Doprawiamy solą (około 1 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki soli himalajskiej) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie i długo wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki lub od razu formujemy pulpety.
- W szerokim garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką.
- Łyżką nabieramy porcje masy mięsnej i w mokrych dłoniach formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
- Koncentrat pomidorowy wkładamy do miseczki i rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami wody. Dodajemy do ugotowanych pulpetów. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub mizerią z ogórka.
smaczna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie,domowo,jak u mamy:)
OdpowiedzUsuń