PULPETY Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POMIDOROWYM

Pulpeciki z indyka w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym smakują wszystkim bez wyjątku. Mięsne kuleczki są lekkie i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Przygotujecie je nie tylko z indyka, ale także z mielonej szynki lub kurczaka. Sos, pomimo, że łatwy i szybki w przygotowaniu, ma gładką konsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody.  
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 6 porcji
PULPETY
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka + około 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia 
  • olej do smażenia 
SOS ŚMIETANOWO-POMIDOROWY
  • 500 ml bulionu 
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: tłuczone ziemniaki
WYKONANIE
  • Bułkę kroimy na 4-6 kawałków, wkładamy do miseczki i zalewamy około 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. W międzyczasie 2 razy mieszamy i ewentualnie dolewamy więcej mleka. 
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz namoczoną i odcśniętą bułkę. Doprawiamy solą (około 1 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki soli himalajskiej) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie i długo wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki lub od razu formujemy pulpety.
  • W szerokim garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką.
  • Łyżką nabieramy porcje masy mięsnej i w mokrych dłoniach formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
  • Koncentrat pomidorowy wkładamy do miseczki i rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami wody. Dodajemy do ugotowanych pulpetów. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub mizerią z ogórka.

2 komentarze: