SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW I KURCZAKA

Pożywna i zdrowa sałatka ze świeżych i grillowanych warzyw oraz kurczaka. Z pysznym dressingiem musztardowo-miodowym. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Najlepiej smakuje na ciepło, z opieczoną bagietką lub kromką pełnoziarnistego chlebka.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1/2  małej sałaty lodowej 
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • oliwa
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: świeżo zmielonego czarnego pieprzu, suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, mielonej kolendry, szczypta chili, sól
  • winegret: 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 4 łyżeczki oliwy, 4 łyżeczki soku z cytryny, sól
WYKONANIE
  • WINEGRET: W miseczce rozcieramy musztardę francuską z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • PIERSI KURCZAKA osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Nacieramy z obu stron przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Odstawiamy do zamarynowania.
  • Cukinię i pieczarki kroimy w 2-3 mm plastry, paprykę w szerokie paski. Przekładamy do miski skrapiamy 1 łyżką oliwy, lekko solimy, mieszamy. 
  • Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy piersi kurczaka i dociskając łopatką grillujemy po około 5-6 minut z każdej strony, aż kurczak pokryje się ciemnymi paskami i będzie usmażony w środku. Wykładamy na deskę, po 4 minutach kroimy w plastry.
  • Na tę samą patelnię wykładamy pokrojone pieczarki, cukinię i paprykę. Grillujemy około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. 
  • Na półmisku układamy sałatę lodową pokrojoną na 4 części. Na wierzchu równomiernie rozkładamy grillowane warzywa, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą i natką pietruszki. Układamy plastry kurczaka, polewamy winegretem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz