KURCZAK CHOW MEIN


Kurczak chow mein to jedno z najszybszych i najłatwiejszych dań w stylu chińskim. Do zrobienia na jednej patelni, w niecały kwadrans, co sprawia, że idealnie nadaje się na obiad po pracy, kiedy nie mamy sił i chęci na długie gotowanie.
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je  tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. 
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 150 g makaronu chow mein
  • 1 filet z kurczaka
  • po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka )
  • 1 marchewka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego
  • sok z ćwiartki limonki
SOS
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 łyżki jasnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
DODATKOWO:uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek i na koniec w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i szczyptę chili w proszku. Odstawiamy do zamarynowania.
  • MAKARON gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku. Zachowujemy około 1/3 szklanki wody z gotowania. Opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy na sicie, przekładamy do miski i mieszamy z 1 łyżką oleju sezamowego lub innego roślinnego.
  • Paprykę i dymkę kroimy w paski. Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, a następnie w słupki. 
  • SOS: W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym i cukrem. Stopniowo dolewamy przestudzoną wodę gotowania makaronu. 
  • W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i smażymy, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, czosnek i imbir, a po chwili także dymkę oraz paprykę. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy przygotowany sos, a po chwili także ugotowany makaron. Smażymy mieszając przez 1-2 minuty, w razie potrzeby dodając więcej wody i/lub sosu sojowego. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy sezamem i świeżą kolendrą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz