LUKSUSOWE BUŁECZKI DO BURGERÓW


Najlepsze bułeczki do domowego fast foodu jak i tradycyjnych kanapek.  Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.
Dzięki dużej ilości żółtek i masła  są mięciutkie, puszyste i bogate w smaku. Trzymane pod przykryciem długo zachowują świeżość. 
Łatwo się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki.
SKŁADNIKI
  • 3 szklanki/450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka 
  • 125 g miękkiego masła
DODATKOWO: 1 jajko, pestki dyni, sezam, mak
WYKONANIE

  • Masło, świeże drożdże i żółtka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Lekko podgrzewamy mleko.
  • Świeże drożdże kruszymy do miseczki (lub wsypujemy suszone), dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy stopniowo dolewając ciepłe (ale nie gorące)mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła wyrabiamy jeszcze około 7 minut lub dłużej, aż ciasto zacznie odstawać od  ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące. Oprószonymi mąką dłońmi, zagarniamy ciasto pod spód formując kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu.
  • Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując odstępy, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. 
  • Przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12-17 minut (w zależności od wielkości), aż wierzch się zrumieni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz