Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 główki młodej kapusty / drobno poszatkowanej
- 1 szalotka / pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę papryczki chili
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli
WYKONANIE
- KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć i będzie gorąca, ale nie przypalona. Często mieszamy. Dodajemy łyżeczkę masła i smażymy przez kolejną minutę. Dolewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Przykrywamy i gotujemy około 10 minut, bez mieszania, na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia (nie mieszamy). Zimną kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski.
- DRESSING: W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu.
- KAPUSTĘ drobno szatkujemy i przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz drobno pokrojoną cebulkę. Polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Posypujemy pokrojoną papryczką chili. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz