Pasta al pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym, to włoska klasyka w najlepszym wydaniu. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu i składników potrzeba, aby otrzymać pełen uzależniającego smaku posiłek. Zapewniam Was, że choć bezmięsny, posmakuje nie tylko wegetarianom. Sekretem tego prostego dania jest użycie dobrej jakości pomidorów z puszki oraz dodanie do sosu masła i wody z z gotowania makaronu.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje- 1 łyżka oleju np. kokosowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, starte na tarce
- mała szczypta płatków chili lub ostrej papryki w proszku
- 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
- sól
- 2 łodyżki świeżej bazylii z listkami
- 10 g masła
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 250 g makaronu spaghetti
- Na średniej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut (nie rumienimy). Dodajemy starty czosnek i smażymy mieszając, przez 2 minuty(uważamy, aby nie przypalić). Dodajemy suszone chili, a po chwili także pomidory z puszki. Lekko solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, masło i łodyżki bazylii. Trzymamy pod przykryciem.
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy na sicie, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Patelnię z sosem ponownie stawiamy na ogniu, wyjmujemy bazylię i dodajemy wodę z gotowania makaronu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i lekko mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz