OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA

Płatki owsiane lub orkiszowe gotowane z nasionami chia w dużej ilości mleka kokosowego . Podawane z mango i imbirem. Opcjonalnie polane syropem klonowym i skropione sokiem z pomarańczy. Można ugotować więcej owsianki i odgrzewać ją w kolejnych dniach, dolewając więcej mleka. Dodatek mleka kokosowego działa tutaj cuda i powoduje, że owsianka ma aksamitną konsystencję i pyszny lekko kokosowy smak.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1/2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 400 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
DO PODANIA
  • 1 małe, dojrzałe mango
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • opcjonalnie: syrop klonowy, sok z pomarańczy
WYKONANIE
  • Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę i razem z imbirem i cukrem wkładamy do rondelka. Zalewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 15 minut lub dłużej, aż owoce lekko się rozpadną, płyn zredukuje, a całość lekko zagęści. W razie potrzeby można dolać więcej wody.
  • Płatki owsiane, nasiona chia, mleko i ksylitol umieszczamy w rondelku, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie 3 razy mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • Owsiankę podajemy z ugotowanym mango i opcjonalnie także z syropem klonowym lub/i sokiem z pomarańczy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz