Bezowy torcik składający się z jednego blatu bezowego, bitej śmietany i dużej ilości świeżych owoców.
Łatwy w przygotowaniu, lekki i pyszny
Blat bezowy najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie kuchennym. W dniu podania wystarczy ubić śmietankę i pokroić owoce. Podzielony na porcje torcik, najlepiej smakuje polany ajerkoniakiem.
SKŁADNIKI
BLAT BEZOWY
- 4 białka / bardzo dokładnie oddzielone od żółtek
- mała szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
KREM
- 500 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin)
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka wyłuskane z 1 wanilii
DODATKOWO: świeże truskawki, maliny, borówki, wyfiletowana pomarańcza, listki mięty
DO PODANIA: ajerkoniak
WYKONANIE
- BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 120℃, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia. Misę miksera oraz końcówkę do ubijania (rózgę) przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym octem winnym lub sokiem z cytryny.
- Do misy wlewamy białka i ubijamy, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Gdy białka lekko się spienią dodajemy szczyptę soli i ubijamy, aż piana zwiększy objętość i będzie sztywna.
- Cały czas miksując, stopniowo dosypujemy cukier- łyżka po łyżce, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z pianą, a cukier dokładnie się w niej rozpuści.
- Po dodaniu ostatniej porcji cukru, miksujemy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny i ubijamy jeszcze 1 minutę. Dobrze ubita piana powinna być gładka i lśniąca.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki wykładamy na papier do pieczenia, formując dowolny kształt, np. owalny. Nie wygładzamy wierzchu.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120℃, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy przez kolejne 2 godziny.
- Zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
- KREM: Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do dzieży miksera i zaczynamy ubijać. Początkowo robimy to średnich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Pilnujemy, aby śmietany nie "przebić"/ by się nie zwarzyła.
- W międzyczasie, w miseczce mieszamy cukier puder ze śmietan-fixem.
- Gdy śmietana zrobi się gęsta i puszysta, dodajemy cukier puder ze śmietan-fiksem i ziarenka wanilii.
- Miksujemy około 10-20 sekund, tylko do połączenia składników.
- Ubitą śmietanę przechowujemy w lodówce. Przed samym podaniem wykładamy na upieczony, zimny spód bezowy.
- Dekorujemy owocami, listkami mięty i ajerkoniakiem.
kusząco wygląda
OdpowiedzUsuń