Kremowy sos szpinakowy, doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie skropiony także sokiem z cytryny.
Przygotujecie go ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu.
Najczęściej podaję go z makaronem, ale dobrze smakuje też z ryżem, czy ziemniakami. Świetnie łączy się z grillowaną, smażoną lub pieczoną rybą lub filetem z kurczaka.
Aby sos nabrał bardziej wyrazistego smaku, polecam rozpuścić w nim kawałek sera gorgonzola.
_______________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 200 g świeżego szpinaku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny /opcjonalnie
- szczypta startej gałki muszkatołowej
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Szpinak opłukujemy i osuszamy.
- 1 łyżeczkę mąki rozcieramy w miseczce, stopniowo dolewając śmietankę. Odstawiamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając i uważając, aby się nie zrumienił. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy szpinak i mieszamy chwilę, aż zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo dolewamy śmietankę z mąką. Zagotowujemy, opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, można dolać więcej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz