Najlepsze ciacha, nie tylko dla dzieci. Duże, maślane i słodkie. Z cytrusową nutą skórki cytrynowej i lekko kwaśnym, cytrynowym lukrem. Są kruche, lekkie i delikatne, równocześnie nie łamią się i dobrze trzymają formę. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu finger party lub jako drobny prezent, gdy idziemy w gości (wystarczy ułożyć w stosik i zawinąć w celofan lub zapakować w ozdobne pudełko).
Ciastka szybko się przygotowuje, należy jednak pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajka z lodówki. Ważne jest także, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie i lekko napuszone. Opadną i stwardnieją po wystygnięciu.
______________________________________________
SKŁADNIKI / 18 ciastek o średnicy 10 cm
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 260 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (tylko zewnętrzna, żółta część)
LUKIER CYTRYNOWY
- 1,5 szklanki cukru pudru
- około 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
_______________________________________________
WYKONANIE
- Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki (masło najlepiej pokroić w kostkę).
- Piekarnik nagrzewamy do 160℃, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ze skórką z cytryny i szczyptą soli.
- W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, na dużych obrotach miksera, aż zrobi się jasne, puszyste i zwiększy objętość (około 5 minut). Cały czas miksując dodajemy jajko, kolejne dodajemy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy na niskich obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na blachę, zachowując odstępy (ciastka mocno urosną), po 9 sztuk na jedną partię. Zwilżonymi wodą dłońmi, lekko uklepujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 17 minut, aż zarumienią się na brzegach, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Powtarzamy z drugą partią ciastek.
- Wierzch jeszcze ciepłych ciastek dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny i wymieszany ze skórką z cytryny).
fajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuń