CIASTECZKA PODWÓJNIE CYTRYNOWE


Najlepsze ciacha, nie tylko dla dzieci. Duże, maślane i słodkie. Z cytrusową nutą skórki cytrynowej i lekko kwaśnym, cytrynowym lukrem. Są kruche, lekkie i delikatne, równocześnie nie łamią się i dobrze trzymają formę. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu finger party lub jako drobny prezent, gdy idziemy w gości (wystarczy ułożyć w stosik i zawinąć w celofan lub zapakować w ozdobne pudełko). 
Ciastka szybko się przygotowuje, należy jednak pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajka z lodówki. Ważne jest także, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie i lekko napuszone. Opadną i stwardnieją po wystygnięciu.

SKŁADNIKI / 18 ciastek o średnicy 10 cm
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 260 g mąki 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (tylko zewnętrzna, żółta część)
LUKIER CYTRYNOWY
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • około 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE
  • Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki  (masło najlepiej pokroić w kostkę).
  • Piekarnik nagrzewamy do 160℃, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ze skórką z cytryny i szczyptą soli.
  • W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, na dużych obrotach miksera, aż zrobi się jasne, puszyste i zwiększy objętość (około 5 minut). Cały czas miksując dodajemy jajko, kolejne dodajemy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. 
  • Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy na niskich obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia składników. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na blachę, zachowując odstępy (ciastka mocno urosną), po 9 sztuk na jedną partię.  Zwilżonymi wodą dłońmi, lekko uklepujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 17 minut, aż zarumienią się na brzegach, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Powtarzamy z drugą partią ciastek. 
  • Wierzch jeszcze ciepłych ciastek dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny i wymieszany ze skórką z cytryny). 

1 komentarz: