SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ


 Pyszna i sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem i soczewicą z puszki. Z listkami botwinki lub sałaty, cieniutkimi paseczkami marchewki i świeżego ogórka. Polana rewelacyjnym dressingiem jogurtowym z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealna na przyjęcia w ogrodzie lub do zapakowania na lunch do pracy.
---------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka pasty curry (użyłam takiej) lub przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 szalotka 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 200 g soczewicy z puszki, odsączonej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1 pęczek listków botwinki
  • 1 mała marchewka
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 papryczki chili
  • świeże kiełki np. rzodkiewki
DRESSING PIETRUSZKOWY
  • garść listków natki pietruszki lub kolendry
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • sól
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Układamy na arkuszu papieru do pieczenia i nacieramy solą oraz pastą lub przyprawą curry. Skrapiamy łyżką oliwy, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy lub grillujemy na mocno rozgrzanej patelni, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż kurczak będzie gotowy w środku i ładnie przypieczony na zewnątrz. Odkładamy na 5 minut na deskę do krojenia. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki.
  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, marchewkę obieramy, ogórka myjemy i osuszamy. Z marchewki i ogórka, obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie wstążki. Listki botwinki lub sałaty opłukujemy i osuszamy. Papryczkę chili kroimy w krążki.
  • Na małej patelni prażymy kmin rzymski, dodajemy 1 łyżkę oliwy i pokrojoną szalotkę. smażymy mieszając, prze 2 minuty, dodajemy odsączoną soczewicę, pokrojone pomidorki i 1 łyżeczkę octu winnego. Chwilę smażymy, odstawiamy z ognia.
  • DRESSING: w moździerzu rozcieramy listki natki pietruszki z czosnkiem i szczyptą soli. Przekładamy do miseczki, mieszamy z miodem lub syropem klonowym, sokiem z cytryny, oliwą i jogurtem naturalnym (wszystkie składniki można zblendować). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Na półmisku układamy listki botwinki lub sałaty, na wierzch wykładamy soczewicę z pomidorkami, paseczki kurczaka, wstążki ogórka i marchewki oraz kiełki rzodkiewki i papryczkę chili. Polewamy dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz