CIASTKA BROWNIE


Słynne na całym świecie ciasteczka brownie. Mięciutkie i wilgotne, z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i mają miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki czekolady. Z czasem mocniej stężeją i zrobią się mniej delikatne, nadal jednak pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania np. do pracy, czy szkoły.
Pamiętajcie, aby nie przedłużać czasu pieczenia ciasteczek i wyjąć je z piekarnika zanim całkowicie stwardnieją.
_______________________________________________________
SKŁADNIKI / 18 sztuk
  • 60 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady+50 g 
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru 
  • 60 g (około 2 pełne łyżki stołowe) mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
OPCJONALNIE: 50-100 g orzechów pekan lub włoskich
_______________________________________________________
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. 
  • 50 g czekolady i orzechy kroimy na małe kawałeczki.
  • W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy połamane na kostki pozostałe 150 g czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut). 
  • Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy masę czekoladową. 
  • Wyłączamy mikser, dosypujemy przesianą mąkę i krótko mieszamy rózgą (tylko do połączenia składników). 
  • Pod koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.
  • Na czas rozgrzewania piekarnika, masę na ciasteczka wkładamy do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blachę, z zachowaniem odstępów (po 9 sztuk na jedną partię).
  •  Pieczemy około 10 minut, wyjmujemy, gdy są jeszcze miękkie (zastygną, gdy wystygną). 
  • Pieczemy drugą partię ciastek.

1 komentarz: