Słynne na całym świecie ciasteczka brownie. Mięciutkie i wilgotne, z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i mają miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki czekolady. Z czasem mocniej stężeją i zrobią się mniej delikatne, nadal jednak pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania np. do pracy, czy szkoły.
Pamiętajcie, aby nie przedłużać czasu pieczenia ciasteczek i wyjąć je z piekarnika zanim całkowicie stwardnieją.
______________________________________
______________________________________
SKŁADNIKI / 18 sztuk
- 60 g masła
- 200 g czekolady ok. 50% kakao
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 60 g (około 2 pełne łyżki stołowe) mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
OPCJONALNIE: 50-100 g orzechów pekan lub włoskich
WYKONANIE
- Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. 50 g czekolady i orzechy kroimy na małe kawałeczki.
- W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy połamane na kostki pozostałe 150 g czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut).
- Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy masę czekoladową. Wyłączamy mikser, dosypujemy przesianą mąkę i krótko mieszamy rózgą (tylko do połączenia składników). Pod koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.Na czas rozgrzewania piekarnika, masę na ciasteczka wkładamy do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blachę, z zachowaniem odstępów (po 9 sztuk na jedną partię).
- Pieczemy około 10 minut, wyjmujemy, gdy są jeszcze miękkie (zastygną, gdy wystygną). Pieczemy drugą partię ciastek.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń