Wiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/2 sałaty lodowej
- 1 kula białej mozzarelli, polecam burratę
- garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę
- 1 dojrzałe awokado
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
DRESSING
- 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
- 1 łyżeczka musztardy miodowej lub 1/2 łyżeczka miodu + 1/2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól
WYKONANIE
- Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy starty czosnek ze szczyptą soli i musztardą miodową. Dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszając, stopniowo dodajemy oliwę.
- Sałatę opłukujemy i osuszamy, przekładamy do salaterki (jednej większej lub dwóch mniejszych).
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, awokado w dużą kostkę, mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Awokado i pomidorki lekko solimy. Awokado dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy łyżką oliwy.
- Wierzch sałatki dekorujemy przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz