SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ

Wiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej
  • 1 kula białej mozzarelli
  • garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
DRESSING
  • 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej lub 1/2 łyżeczka miodu + 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
WYKONANIE

  • Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy starty czosnek ze szczyptą soli i musztardą miodową. Dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszając, stopniowo dodajemy oliwę. 
  • Sałatę opłukujemy i osuszamy, przekładamy do salaterki (jednej większej lub dwóch mniejszych).
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, awokado w dużą kostkę, mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Awokado i pomidorki lekko solimy. Awokado dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy łyżką oliwy.
  •  Wierzch sałatki dekorujemy przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz