KASZA GRYCZANA Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ I BROKUŁAMI

Lekkie i wartościowe danie, w sam raz na ciepłą kolację lub szybki lunch. Dzięki dodatkowi mięsa i kaszy zapewnia sytość przez dłuższy czas, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.  Jego przygotowanie możecie rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę oraz zamarynować mięso. W dniu podania wystarczy ugotować brokuły i kolejno podsmażyć wszystkie składniki.
Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć polędwicy wołowej, polecam zastąpić ją filetem z kurczaka. 
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju, np. kokosowego
  • 1/2 brokułu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego lubczyku, szczypta ostrej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
WYKONANIE
  • Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy masło i mieszając podsmażamy około 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy, bez mieszania i otwierania przez 12 minut. Odstawiamy z ognia, zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Polędwicę wołową osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz suszonym oregano, lubczykiem i 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki, ale nadal pozostanie jędrny.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. W 2-3 partiach dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na dużym ogniu, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy, często mieszając, przez około 5-7 minut. Dodajemy ugotowane różyczki brokułu oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, dodajemy kaszę gryczaną i natkę pietruszki. Chwilę podsmażamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. dodając więcej sosu sojowego. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz