ZUPA PIECZARKOWA Z CHORIZO

Łatwa i szybka w przygotowaniu zupka pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki.  Sprawdzi się, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni. Nie wymaga gotowania wywaru z jarzyn lub mięsa, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Najlepiej jeśli macie rosół lub bulion pozostały z weekendu, choć sama często robię ją zalewając warzywa i mięso gorącą wodą z czajnika. Zamiast kiełbaski chorizo sprawdzi się pokrojona w kostkę pierś kurczaka, którą wcześniej polecam zamarynować w przyprawach.
-------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka)
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 500 g pieczarek
  • 1,2 litra gorącego bulionu lub wody
  • garść listków natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
  • Kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę, czosnek, i marchewkę w plasterki, cebulę drobno siekamy. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • W garnku na łyżce oleju podsmażamy kiełbaskę chorizo i posiekaną cebulę (około 2 minuty). Często mieszamy, dodajemy plasterki czosnku i marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy przez 4 minuty, dolewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 15 minut.
  • Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki gotujemy jeszcze 5 minut.  W miseczce mieszamy śmietankę z gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz