Uniwersalny i niezawodny przepis na cieniutkie naleśniki. Bez dodatku cukru, dobre zarówno ze słodkimi jaki i słonymi dodatkami.
Przygotowanie ich jest banalnie proste. Bez ubijania i długiego mieszania. Bez użycia miksera.
Wystarczy do miski przesiać mąkę, wbić jajka i stopniowo dolewać wodę i mleko. Jeśli mamy czas, najlepiej odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło i lekko zgęstniało.
SKŁADNIKI / 12 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i dolewamy 1 szklankę mleka oraz 1 łyżkę oleju. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Dolewamy 1 szklankę wody i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15-30 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko zgęstniało. Jeśli naleśniki będziemy smażyli od razu, należy zmniejszyć ilość wody do 2/3 szklanki.
- Chochelką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na dobrze rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Przechylając patelnię na boki, rozprowadzamy, tak, aby ciasto pokryło równą i cienką warstwą całe dno. Smażymy na średnim ogniu. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika pokryje się brązowymi plamkami, a wierzch będzie ścięty. Po każdym naleśniku warto natrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz