TORCIK BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I ADVOCATEM



Nieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko piankowy środek. Krem, to bita śmietana i usztywniony żelatyną likier advokat.  
Bezę i krem przygotowujemy 1 dzień przed planowanym podaniem i przechowujemy w lodówce.  Dekorujemy borówkami lub malinami, polewamy likierem. 
Jeśli jesteście zwolennikami całkowicie wysuszonej bezy, wydłużcie czas jej pieczenia.

SKŁADNIKI
BEZA
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
KREM
  • 500 ml zimnej śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin)
  • 125 ml likieru jajecznego np. Advokat lub Ajerkoniak
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
DO PODANIA: borówki, likier jajeczny 
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 120℃, bezz termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm.
  • BEZA:Misę i mieszadło miksera odtłuszczamy ręcznikiem papierowym nasączonym octem lub sokiem z cytryny. Wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli, na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość i posiadać gładką strukturę, bez widocznych kryształków cukru. Ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy 1 minutę. 
  • Dużą łyżką lub szpatułką wykładamy pianę na narysowany okrąg i formujemy/wygładzamy boki ku górze. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy bezę jeszcze 2,5-3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony blat ustawiamy na płaskim talerzu lub niskiej paterze, którą będziemy mogli wstawić do lodówki.
  • KREM: Odmierzamy potrzebną ilość likieru jajecznego.
  • Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
  • Zimną śmietankę ubijamy na średnich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Gdy lekko zgęstnieje dosypujemy 1 płaską łyżkę cukru pudru i miksujemy, aż zwiększy objętość i zrobi się sztywna. Uważamy, aby nie przebić śmietany.
  • Pod koniec ubijania, krótko i lekko podgrzewamy namoczoną żelatynę - tylko do rozpuszczenia. Robimy to na małym ogniu, odstawiając z palnika, gdy tylko zrobi się płynna i lekko ciepła. Dodajemy likier jajeczny, mieszamy i wąskim strumieniem dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy do połączenia składników.
  • Krem wykładamy na blat bezowy i na minimum 3 godziny wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy borówkami i likierem jajecznym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz