Torcik bezowy w wersji "dla dorosłych". Z dużą ilością pysznego kremu z dodatkiem likieru jajecznego i świeżych borówek. Beza ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko piankowy środek. Krem, to bita śmietana i usztywniony żelatyną likier advokat.
Bezę i krem przygotowujemy 1 dzień przed planowanym podaniem i przechowujemy w lodówce. Dekorujemy borówkami lub malinami, polewamy likierem.
Jeśli jesteście zwolennikami całkowicie wysuszonej bezy, wydłużcie czas jej pieczenia.
________________________________________
SKŁADNIKI
BEZA
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
KREM
- 500 ml zimnej śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin)
- 125 ml likieru jajecznego np. Advokat lub Ajerkoniak
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cukru pudru
DO PODANIA: borówki, likier jajeczny
_____________________________________________
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 120℃, bezz termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm.
- BEZA:Misę i mieszadło miksera odtłuszczamy ręcznikiem papierowym nasączonym octem lub sokiem z cytryny. Wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli, na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość i posiadać gładką strukturę, bez widocznych kryształków cukru. Ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy 1 minutę.
- Dużą łyżką lub szpatułką wykładamy pianę na narysowany okrąg i formujemy/wygładzamy boki ku górze.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy bezę jeszcze 2,5-3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony blat ustawiamy na płaskim talerzu lub niskiej paterze, którą będziemy mogli wstawić do lodówki.
- KREM: Odmierzamy potrzebną ilość likieru jajecznego.
- Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
- Zimną śmietankę ubijamy na średnich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Gdy lekko zgęstnieje dosypujemy 1 płaską łyżkę cukru pudru i miksujemy, aż zwiększy objętość i zrobi się sztywna. Uważamy, aby nie przebić śmietany.
- Pod koniec ubijania, krótko i lekko podgrzewamy namoczoną żelatynę - tylko do rozpuszczenia. Robimy to na małym ogniu, odstawiając z palnika, gdy tylko zrobi się płynna i lekko ciepła. Dodajemy likier jajeczny, mieszamy i wąskim strumieniem dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy do połączenia składników.
- Krem wykładamy na blat bezowy i na minimum 3 godziny wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy borówkami i likierem jajecznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz