KLUSKI ŚLĄSKIE





Domowe kluski śląskie, przygotowane z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Łatwe do zrobienia i niezbyt pracochłonne. Najlepsze i najbardziej puszyste wychodzą z mączystych ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę odpowiednio wcześnie. Są wtedy smaczniejsze i bardziej zwarte. Sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego. 
Jeśli ziemniaki są wodniste, można dodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka.
Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym, szpinakowym, kurkowym lub jako dodatek do gulaszy.

SKŁADNIKI / 50 sztuk

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 małe jajko / można pominąć
  • mąka ziemniaczana
  • sól
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak, aby sięgała 1 cm ponad powierzchnię ziemniaków. Lekko solimy i gotujemy do miękkości pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Dokładnie odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Studzimy i odparowujemy.
  • Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wkładamy do miski, delikatnie dociskamy dłonią, aby powstała równa powierzchnia. Nożem dzielimy tę powierzchnię na równe cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy z miski pozostawiając puste miejsce, które uzupełniamy mąką ziemniaczaną (ma sięgać do wysokości ziemniaków). Dodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną). 
  • Odrywamy porcje ciasta i z każdej formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Końcem drewnianej łyżki oprószonej mąką lub palcem, na środku każdej kulki robimy wgłębienie. Odkładamy na bok.
  • W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zmniejszamy ogień do małego, wkładamy pierwszą partię klusek i gotujemy 8 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Woda powinna tylko lekko pyrkać. Można także kłaść kluski na wrzątek i gotować na dużym ogniu do wypłynięcia, takie kluski mogą mieć jednak mniej gładką powierzchnię po ugotowaniu. 
  • Łyżką cedzakową wyławiamy kluski na talerz i gotujemy kolejną partię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz