BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS


Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. 
Idealne do zabrania na piknik lub jako przekąskę do pracy. Bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga skomplikowanych zabiegów ani wyszukanych składników. Ważny jest jedynie czas pieczenia, gdyż łatwo można je wysuszyć. Pamiętajcie, że im większej blaszki użyjecie, tym krócej powinniście trzymać je w piekarniku. Przykładowo dla formy 20x30 cm będą to 22 minuty, a dla 17x24 cm - 32. Może przyda Wam się informacja, że na 2 minuty przed końcem pieczenia wierzch brownie unosi się do góry, co oznacza, że prawie jest już gotowe. Nie zapomnijcie też o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki.
Brownie przechowujemy pod przykryciem.
SKŁADNIKI
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 szklanka 150 g) mąki
DODATKOWO
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki malin + 1-2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Maliny wkładamy do miseczki i rozgniatamy z cukrem. Opcjonalnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy do rozpuszczenia,  na małej mocy palnika. Dodajemy 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy z ognia. Nie podgrzewamy zbyt mocno, lekko studzimy.
  • W misce lekko rozmiksowujemy jajka z cukrem (można wymieszać rózgą). Cały czas miksując, stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę z masłem.
  • Wprost do miski przesiewamy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia składników w gładką masę. Przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Łyżeczką wykładamy porcje malinowego sosu, układamy borówki, posypujemy pokrojoną czekoladą. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz