SAŁATKA COLESLAW Z RZODKIEWKĄ I AWOKADO



Świetna sałatka/surówka na spotkanie w gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę.

SKŁADNIKI /2-4 porcje
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
SOS JOGURTOWY
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
WYKONANIE
  • W miseczce mieszamy miód z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodajemy szczyptę soli oraz oliwę i ocet jabłkowy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy dodając więcej miodu, soli lub/i octu jabłkowego.
  • Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Wkładamy do salaterki i doprawiamy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
  • Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki.  Cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Dodajemy do miski z kapustą.
  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki.  Przed samym podaniem  polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz