Świetna sałatka/surówka na spotkanie w gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę.
--------------------------------
SKŁADNIKI /2-4 porcje- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek koperku
- 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
SOS JOGURTOWY
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
WYKONANIE
- W miseczce mieszamy miód z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodajemy szczyptę soli oraz oliwę i ocet jabłkowy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy dodając więcej miodu, soli lub/i octu jabłkowego.
- Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Wkładamy do salaterki i doprawiamy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Dodajemy do miski z kapustą.
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz