Ugotowana na pikantnej kiełbasce chorizo, młodych buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 50 g pikantnej kiełbaski chorizo
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju, np. kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda włoszczyzna ( marchewka, seler, pietruszka)
- 2 pęczki (500 g) botwinki (z dużymi buraczkami)
- 1,5 l gorącego bulionu lub wody
- sól, pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut, licząc od zagotowania się wody)
WYKONANIE
- 1 marchewkę i 1 pietruszkę oraz gruby plaster selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek także ścieramy, cebulę drobno kroimy.
- Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę.
- Botwinkę dokładnie opłukujemy i odcinamy buraczki od liści. Listki łodyżki drobno siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Dorzucamy chorizo, czosnek i posiekaną cebulkę. Chwilę smażymy, cały czas mieszając i dodajemy startą włoszczyznę. Smażymy na średnim ogniu, przez około 2 minuty, dodajemy buraczki i łodyżki. Dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy około 10 minut, lub dłużej, do miękkości warzyw. Zupa powinna tylko lekko pyrkać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajmy posiekane listki i gotujemy 5. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koper. Odstawiamy z ognia.
- W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo dolewając kilka łyżek zupy. Przelewamy do garnka z zupą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i opcjonalnie także z tłuczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz