ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO


Ugotowana na pikantnej kiełbasce chorizo, młodych buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą  marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 50 g pikantnej kiełbaski chorizo
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda włoszczyzna ( marchewka, seler, pietruszka)
  • 2 pęczki (500 g) botwinki (z dużymi buraczkami)
  • 1,5 l gorącego bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut, licząc od zagotowania się wody)
WYKONANIE
  • 1 marchewkę i 1 pietruszkę oraz gruby plaster selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek także ścieramy, cebulę drobno kroimy.
  • Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę.
  • Botwinkę dokładnie opłukujemy i odcinamy buraczki od liści. Listki łodyżki drobno siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Dorzucamy chorizo, czosnek  i posiekaną cebulkę. Chwilę smażymy, cały czas mieszając i dodajemy startą włoszczyznę. Smażymy na średnim ogniu, przez około 2 minuty, dodajemy buraczki i łodyżki. Dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy około 10 minut, lub dłużej, do miękkości warzyw. Zupa powinna tylko lekko pyrkać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Dodajmy posiekane listki i gotujemy 5. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koper. Odstawiamy z ognia.
  • W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo dolewając kilka łyżek zupy.  Przelewamy do garnka z zupą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem.
  • Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i opcjonalnie także z tłuczonymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz