Delikatne naleśniki z wytrawnym farszem z kaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym, ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella.
SKŁADNIKI / 4-6 sztuk- 4-6 naleśników np. z tego przepisu
- 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju, np. kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1/2 cukinii
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sos szpinakowy
- Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez mieszania, przez około 12 minut (aż kasza wchłonie cały płyn). Odstawiamy z ognia, zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy wystygnąć. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
- Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Dodajemy czosnek, paprykę i cukinię, smażymy przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, kurkumą i szczyptą chili w proszku. Dodajemy kaszę i natkę pietruszki, mieszamy, odstawiamy i lekko studzimy. Próbujemy i doprawiamy do smaku
- Do lekko przestudzonego farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 porcje i cienką warstwą wykładamy na naleśniki. Składamy zakładając boki do środka.
- Przed podaniem smażymy na średnim ogniu, na 3 łyżkach oleju, przez około 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy z sosem szpinakowym lub pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz