PLACUSZKI Z RICOTTY


Puszyste i lekkie placuszki, które w mgnieniu oka znikają z talerza. Łatwo się je przygotowuje, choć liczy się tutaj kolejność dodawania składników.  Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe jajka.
Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem. 

SKŁADNIKI / 16 placków
  • 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka ricotta
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • garść borówek
  • olej do smażenia, np. kokosowy
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy serek ricotta z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodajemy do suchych składników i delikatnie mieszamy.
  • W trzeciej misce ubijamy białka, na gęstą, puszystą pianę. Dodajemy do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko natłuszczamy ją olejem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię. 
  • Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na rumiano, po około 2 minuty z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz