Placuszki w stylu amerykańskim, z dodatkiem sera ricotta i opcjonalnie także borówek/jagód lub malin. Są delikatne i mięciutkie - idealne na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Zawierają małą ilość mąki w stosunku do ilości dodanego serka i jajek, przez co smakują jak małe serniczki. Swoje placki podałam z dodatkiem plasterków banana i miękkiego masełka połączonego z miodem. Świetnie smakują też z cynamonem wymieszanym z drobnym cukrem lub tradycyjnie z syropem klonowym.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 20 placków
PLACKI
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka ricotta
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- garść borówek/jagód lub malin
- klarowane masło lub olej, do smażenia
MASŁO Z MIODEM
- 50 g miękkiego masła
- 25 g miodu
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy serek ricotta z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodajemy do suchych składników i delikatnie mieszamy.
- W trzeciej misce ubijamy białka, na gęstą, puszystą pianę. Dodajemy do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Opcjonalnie dodajemy borówki/maliny i ponownie delikatnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko natłuszczamy ją olejem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię.
- Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na rumiano, po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z masłem wymieszanym z miodem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz