KOSTKA BLACK FOREST




Wilgotne, czekoladowe ciasto z czereśniami i bitą śmietaną. Dobrze się przechowuje i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie nadaje się na imprezy. Podczas pieczenia z czereśniami, ciasto czekoladowe pięknie rośnie, a po upieczeniu pozostaje wilgotne, mięsiste i lekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać.
Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się  i nie oddziela od ciasta.

SKŁADNIKI
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 150 ml mleka lub wody
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni
KREM
  • 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego
DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie
WYKONANIE
  • CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  • Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Stawiamy na małym ogniu, dodajemy mleko, kakao, kawę i cukier. Podgrzewamy, często mieszając, do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Dodajemy jajka i mieszamy/miksujemy do połączenia w jednolitą masę.
  • Wprost do rondla z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, na wierzch wykładamy czereśnie.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy dżemem.
  • KREM: żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem krótko podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. 
  • Zimną śmietankę ubijamy na gęsty krem, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Pilnujemy, aby nie przebić śmietany. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder, a, gdy zrobi się sztywna, stopniowo, cały czas miksując, dolewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę i miksujemy pół minuty. 
  • Gotowy krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch. Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz