CZEKOLADOWE PANCAKES


Błyskawiczne czekoladowe pancakes. Delikatne i rozpływające się w ustach. Mocno czekoladowe. Najlepsze od razu po usmażeniu, ale smaczne też odgrzewane lub podane na zimno z bitą śmietaną i owocami. 
Ciasto łatwo rozprowadza się na patelni, a placuszki szybko rosną i nie chłoną tłuszczu.
Warto pamiętać, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i intensywnie, bo inaczej placuszki wyjdą cienkie i nie urosną.
SKŁADNIKI
SUCHE
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
MOKRE
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
DODATKOWO
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • olej do smażenia
DO PODANIA: świeże sezonowe owoce, domowa bita śmietana, cukier puder
WYKONANIE:
  • Czekoladę drobno siekamy. 
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Przelewamy do miski z mąką. Mieszamy rózgą lub krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 10-15 minut.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię zachowując odstępy. Smażymy 1 minutę, na średnim ogniu, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.  Obracamy na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza.
  •  Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną i owocami. Można oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: