CZEKOLADOWE PANCAKES

Błyskawiczne czekoladowe pancakes. Delikatne i rozpływające się w ustach. Mocno czekoladowe. Najlepsze od razu po usmażeniu, ale smaczne też odgrzewane lub podane na zimno z bitą śmietaną i owocami. 
Ciasto łatwo rozprowadza się na patelni, a placuszki szybko rosną i nie chłoną tłuszczu.
Warto pamiętać, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i intensywnie, bo placki wyjdą cienkie i nie urosną.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje - 32 szt
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml (1 szklanka) mleka 
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła (lub oleju)
DODATKOWO: 50 g gorzkiej czekolady, olej do smażenia
DO PODANIA: konfitura/dżem ,sezonowe owoce, bita śmietana, cukier puder
WYKONANIE
  • Czekoladę drobno siekamy. 
  • W rondelku, na minimalnym ogniu, rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z palnika i dolewamy mleko. Roztrzepujemy z jajkami.
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier, posiekaną czekoladę oraz mleko z masłem i jajkami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. 
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię zachowując odstępy. Smażymy 1 minutę, na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią si pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.  
  •  Wykładamy na talerz i polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną i owocami. 

1 komentarz: